Välling af bondbönor från Valbo

Ingredienser
Bönor (spritade)
Vatten
Persilja
Socker
Hvetemjöl
Mjölk
Korfspad eller afkok på saltade ben, istället för salt

Beredning
Bönorna sköljas och sättas på i kokande vatten och kokas tills de äro mjuka. Mjölken kokas upp och redes af med mjölk och hvetemjöl. Vällingen saltas med korfspad eller afkok på saltade ben, i annat fall med salt, och sockras. Persiljan finhackas och nedröres tillika med bönorna, som fått afrinna.

Recept från: Bondhustru Olsson Röningsberg, Valbo, Gästrikland
Upptecknat:
1906 av Karin Öberg (Uppsala, 29403:6)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se