Stufvade torra gula ärter från Värmdö

Ingredienser
1½ lit torra gula ärter
Vatten
Sirap
Ättika
Salt
5-6 msk hvetemjöl

Beredning
Ärterna rensas, sköljas och sättas på elden i kallt vatten. När skalen lossa bortskummas de och ärterna får koka till de äro fullt mjuka. Därefter smaksättas de med salt, sirap och ättika. Afredes med hvetemjölet upprördt i atten, så stufningen blir lagom tjock.

Användes till middag och ätes med fläsk eller sill.

Recept från: Fiskaren August Sundberg, Boda, Värmdö, Uppland
Upptecknat: 1898 av Elisabeth Svanson (Uppsala, 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se