Stufvade sockerärtor från Ovansjö

För 5 personer

Ingredienser
1 lit vatten
2 lit ärtor
½ msk smör
1 bit socker
1 msk smör till afredning
2 msk mjöl
1 tsk salt

Beredning
Vattnet påsättes och en del af smöret ilägges. Ärtorna, förut ansade, iläggas hela när vattnet kokar. När de kokat en stund ilägges en bit socker. När ärtskidorna äro mjuka, uppskäres de. Smör och mjöl fräses i kastrullen och spadet hvari ärtorna kokat, ivispas. När afredningen kokar, ilägges ärtorna och det hela får koka en stund. Afsmakas med salt. Serveras med bräckt skinka. 

Recept från: Rätten lagad af Ottilia Larsson, hustru till eldaren Reinhard Larsson vid Kungsgårdens bruk, Ovansjö, Gästrikland
Upptecknat: 1900 av Märta Elg (Uppsala, 29403:6)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se