Stufvade ärtskidor från Bäreberg

För 12 personer däraf 4 barn

Ingredienser
1 liter ärtskidor
½ liter vatten
½ tsk salt
1 msk smör
2 kkp hvetemjöl
1½ liter skummjölk
1 msk socker

Beredning
Ärtskidorna fenas och tvättas, påsättas att koka väl mjuka i det kokande vattnet tillsatt med saltet. Smöret fräses i en panna tillsammans med mjölet, mjölken påspädes litet om sänder, sockret tillsättes och alltsammans får sakta koka 10 minuter. Ärtskidorna iläggas, allt omröres väl, upphälles på karott och serveras till spicken skinka eller salt, kallt kött.

Recept från: Rätten lagad av bondehustrun Maria Johansson i Höcksgården, Bäreberg, Västergötland
Upptecknat: 1901 av Maria Stigell (Uppsala, 29403:20)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se