Soppa på grönsaker från Västerås

Ingredienser
2½ liter vatten
2 kaffekoppar skalad färsk potatis
½ liter spritade ärter
2 morötter
1 dillkvist
4 msk persilja
1 tsk salt
1 ägg
4 msk grädde
6 msk kotlettspad
2 msk socker

Beredning
Morötterna skrapas, potatisen skalas och skäres i små bitar. Äreterna spritas ur skidor, persiljan hackas. Då vattnet fått koka upp sköljes alla grönsaker först, ilägges sedan. Då alla grönsaker blifvit kokta, afredes soppan med hvetemjöl, upplöst i litet kallt vatten. Soppan får koka cirka 10 min, sedan tillsättes ägget och grädden, hvilket förut vispats tillsammans samt kottlettspadet. Soppan får koka upp ånyo och afsmakas med salt och socker. Serveras med rostat mjukt bröd.

Recept från: Kollossare A Nyberg, Haga, Västerås, Västmanland
Upptecknat: 1904 av Judith Fernblad (Uppsala, 29403:21b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se