Konservering af ärter (torkning af åkerärter)

Ingredienser
Ärtskidor
Vatten

Beredning
Ärtskidorna afplockas medan de äro helt färska och sprängas. (De maskätna ärterna frånskiljas). Ärterna förvällas samt få hänga i påse eller duk tills allt vattnet är väl afrunnet. De utbredas sedan på grofva lakan att lufttorka. De kunna äfven torkas i svag ugnsvärme. Användas till soppor och stufningar på samma sätt som färska ärter. Förvaras på torrt ställe, antingen i burkar eller hängande i tygpåsar.

Recept från: Landtbrukare C Karlsson, Malmslätt, Kärna, Östergötland
Upptecknat: A
v Augusta Karlsson (Uppsala, 29403:24)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se