Grön soppa från Ljusnarberg

För 10 personer

Ingredienser
½ lit bondbönor
½ lit spritärter
5 st späda morötter
2 tsk salt
2 lit vatten
4 lit mjölk
4 msk hvetemjöl
1 ägg

Beredning
Ärter och bönor rensas och morötterna ansas och skäres, hvarpå alltsammans påsättes att koka i saltadt avtten. D grönsakerna äro mjuka påspädes en del af mjölken. Af den öfriga jölken och hvetemjölet göres en afredning, som då soppan kokar tillsättes denna, hvarpå den ånyo får ett godt uppkok. Sist ivispas ägget och soppan afsmakas med litet salt.

Recept från: Lagadt hos nämndeman A Andersson Ljusnarsberg, Västmanland
Upptecknat: 1901 av Amelie Carlstedt (Uppsala, 29403:21a-b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se