Färsk ärtsoppa från Ovansjö

För 6 personer

Ingredienser
½ lit spritade ärter
4 morötter
2 msk hvetemjöl
2 kkpr mjölk
½ lit färskt köttspad (drygt)
½ lit vatten
Salt, peppar, ingefära, socker

Beredning
Ärter och morötter åsättas i vattnet och få koka ½ tim, hvarpå köttspadet tillsättes och soppan får koka upp. Af mjölken och mjölet göres en afredning som tillsättes, hvarpå soppan får ett avkok. Smaksättes med salt, socker, peppar samt litet stött ingefära. 

Recept från: Upptecknat hos maskinisten Gustav Sundfelt, Hammarby bruk, Ovansjö, Gästrikland
Upptecknat: 1900 (Uppsala, 29403:6)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se