Bruna bönor från Glömminge

För 22 personer

Ingredienser
1½ lit bruna bönor
5 lit vatten
1 msk smör
1 bit kanel
6 msk socker
5 msk ättika
Salt

Till afredning:
5 msk hvetemjöl
Vatten

Beredning
Bönorna, som legat i vatten sedan föregående kväll, sättes på i kallt vatten att koka tills de blir mjuka (omkr 2 tim) tillsammans med kanel och smör. Därpå afredes de med det i litet vatten upplösta hvetemjölet samt få koka ännu några minuter. Smaksättes sedan med ättika, socker och salt samt serveras.

Recept från: Hos landtbrukaren Aug Ohlsson, Glömminge, Öland
Upptecknat: 1906 av Ruth Carlsson (Uppsala, 29403:23)

 

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se