Bönvälling från Valbo

Ingredienser
2 lit bondbönor
4 lit vatten
2 lit mjölk
Hvetemjöl
Morötter
Salt
Hackad persilja
Socker

Beredning
Bönorna rensas och sköljes och iläggas när vattnet kokar. De skrapade, sköljda och i hela bitar skurna morötterna tillsättas när bönorna kokat en stund, då vällingen saltas. När bönorna äro nästan färdiga tillsättes end el av mjölken, bönorna får koka fullt mjuka, då de afredas med hvetemjöl utrördt i resten af mjölken. Vällingen afsmakas med salt och socker. Sist tillsättes den fint hackade persiljan.

Recept från: Hemmansägarhustru Tilda Larsson, Hemlingby, Valbo, Gästrikland
Upptecknat:
1901 av Greta Wesslén (Uppsala, 29403:6)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se