Bönsoppa från Fellingsbro

För 5 personer

Ingredienser
2 l bönor (spritade)
4 l vatten
1 lit god skummjölk
3 à 4 msk hvetemjöl
1 knippa persilja, salt

Beredning
De spritade och från groddarne rensade bönorna läggas i vattnet, då detta kokat upp. Soppan får koka tills bönorna blifvit mjuka och skalen lätt lossna. Då ilägges den rensade och hackade persiljan. Mjölken tillsättes, och soppan får ånyo koka upp, hvarefter hvetemjölet ivispas. Sean soppan ånyo kokat några minuter under stark vispning, afsmakas den med salt. Serveras varm.

Recept från: Oxkarlen Janssons hustru Thilda Jansson, Prostgården Fellingsbro, Västmanland
Upptecknat: 1901 av Mathilda Stenquist (Uppsala, 29403:21a-b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se