Bondbönsvälling från Vänge

För 4 personer

Ingredienser
¾ lit spritade bondbönor
1 liter vatten
3 morötter
2 liter mjölk
½ msk salt

Till avredning:
1 msk vetemjöl
½ kkp mjölk

Beredning
Bondbönorna spritas och sköljas, morötterna skrapas, sköljas och skäras i bitar. Bönor och morötter sättas på att koka i vatten. Under tiden späder man på med mjölken så att vällingen bir lagom tjock. När soppan är färdig smakas den av med salt och om man vill ha den tjockare, avreder man den med vetemjölet utrört i litet mjölk.

Recept från: Elin Larsson, Stora Kil, Vänge, Uppland
Upptecknat:
1911 av Lott Redlund (Uppsala, 29403:17)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se