Bondbönsoppa från Kimstad

Ingredienser
4 dl bondbönor
2 morötter
1 lit vatten
1 msk salt
½ msk socker

Redning:
1 kkp hvetemjöl
3 kkp mjöl

Beredning
Bondbönorna sprängas, läggas i kokande vatten saltadt vatten, tillika med de skrapade, sköljda samt i bitar skurna morötterna, sockret och saltet. Då bönorna kännas mjuka, tillsättas mjölken, persiljan samt den väl omrörda redningen, hvarefter soppan får koka att den blir simmig. Afsmakas och är sedan färdig att serveras.

Recept från: Gundla Svensson, arrendator vid Svinsäter, Kimstad, Östergötland
Upptecknat: 1905 av Ebba Larsson (Uppsala, 29403:24)

Uppdaterad 23 maj 2018

INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


Gå till institutets webb: www.isof.se