Ärtvälling från Bergsjö

För 12 personer

Ingredienser
8 liter vatten
1 liter gula ärter
2 kg salt oxkött

Beredning
Köttet lägges i vatten kvällen förut. Påsättes i varmt vatten och får koka, tills det känns mjukt. Ärterna kokas i en särskild gryta. Då de känns mjuka, silas vattnet ifrån. Köttet tages upp och ärterna nedläggas i köttspadet. En afredning göres af 2 msk hvetemjöl och 2 msk kornmjöl, utrördt i litet vatten, hvilken nedröres i vällingen, och den får ytterligare koka en stund. 

Recept från: Tillagad af pigan Kajsa Nord hos bonden Erik Östling och hustru Brita Östling, Elgeruds by, Bergsjö, Hälsingland
Upptecknat:
1903 av Agnes Pontén (Uppsala, 29403:8)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se