Ärtsoppa från Vallsjö

Ingredienser
¾ lit gula ärter
3½ lit vatten
½ lit nymjölk
7 st medelstora potatisar
1 msk salt
En liten bit fläsk (2 hg)

Beredning
Ärterna lägges i kallt vatten och får hastigt koka upp, skalen skummas bort och ärterna få långsamt koka med fläsket tills de äro fullkomligt mjuka. Potatisen tvättas, skalas och skäres i rätt stora bitar och kokas i soppan sedan mjölken tillsatts. När potatisen är kokt, avsmakas soppan med salt och serveras varm med fläsket skuret i skivor.

Recept från: Hos E Telander, Eksjöhof gård, Vallsjö, Småland
Upptecknat: 1910 av Maria Hahr (Uppsala, 29403:15)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se