Ärtsoppa från Ställdalen Ljusnarsberg

För 10 personer

Ingredienser
1½ skålpund gula ärter
5 lit vatten
1 msk salt
¾ hg fläsk
2 msk hvetemjöl

Beredning
Ärterna rensas och sköljes samt lägges i vatten tidigt på morgonen. De påsättes i kallt vatten och få ett hastigt uppkok. Sedan ilägges det tvättade fläsket och soppan får koka färdigt långsamt eller omkring 3 tim. Saltet tillsättes, En afredning göres af litet hvetemjöl och vatten, för att få soppan simmigare. Fläsket tages upp och skäres i bitar samt ätes till ärtsoppan.

Recept från: Torparehustru Augusta Danaström, Svartviksgården Ställdalen Ljusnarsberg, Västmanland
Upptecknat:
1905 av Annie Beerman (Uppsala, 29403:21a-b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se