Ärtsoppa från Överluleå

För 6 personer

Ingredienser
½ lit gula ärter
5 lit vatten
¾ kg fläsk
Salt
3 msk mjöl

Beredning
Ärterna rensas och påsättes i kallt vatten och få hastigt koka upp, hvarunder skalen skummas bort. Sedan ilägges det tvättade fläsket och sopan får koka ungefär 3 tim eller tills ärterna äri mjuka. Då tas fläsket upp och soppan afredes med det i litet kallt vatten utrörda mjölet och får ett uppkok samt saltas om så behöfs. Serveras med fläsket skuret i bitar.

Recept från: Hos hemmansägare Lindström Vittjärf, Överluleå, Norrbotten
Upptecknat:
1906 av Nanny Wester (Uppsala, 29403:12)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se