Ärtsoppa från Bällsö Ljusnarsberg

Ingredienser
½ lit ärter
1 liter vatten
1 tsk salt
1 msk smör
2 msk mjöl
1½ lit mjölk
½ msk socker
Litet persilja

Beredning
Ärterna spritas och påsättas att koka mjuka i saltadt vatten, hvarpå de upphälles i soppskålen. Smör och mjöl sammanfräses, mjölken tillsättes och får koka en liten stund. Därefter tillsättes ärterna jämte sitt spad och alltsammans får ett uppkok hvarpå soppan afsmakas med (salt), socker och hackad persilja.

Recept från: Lagadt hos rättaren Anders Jansson och hans hustru Ida Jansson, Bällsö, Ljusnarsberg, Västmanland
Upptecknat:
1901 av Amelie Carlstedt (Uppsala, 29403:21a-b)

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Uppdaterad 23 maj 2018

    INSTITUTET FÖR SPRÅK OCH FOLKMINNEN

    Isof, Institutet för språk och folkminnen, är en myndighet med uppgift att bedriva språkvård och på vetenskaplig grund öka, levandegöra och sprida kunskaper om språk, dialekter, folkminnen, namn och andra immateriella kulturarv i Sverige.


    Gå till institutets webb: www.isof.se