• Huvudmeny
10 december

Nobelpris eller nobelpris?

I dag är det Nobeldagen och årets Nobelpris delas ut vid en festlig tillställning i Stockholm stadshus. En vanlig fundering hos många skribenter är om ordet Nobelpris ska skrivas med stor eller liten begynnelsebokstav.

Alfred Nobel

Foto: mostphotos.com

I grunden skrivs det med stor begynnelsebokstav, men det beror på hur det används. När det handlar om det bestämda priset, där kopplingen till personen Nobel är tydlig, bör det skrivas med stor bokstav, till exempel ”Hur många Nobelpris fick USA förra året?”. Med stor bokstav skrivs också Nobeldagen och Nobelfesten. I överförd betydelse, där namnkaraktären är mer försvagad, är liten begynnelsebokstav mer naturligt, till exempel i ”Hon borde få nobelpris i vänlighet”, ”Vi har en egen liten nobelfest hemma hos grannen”.

Fråga oss om språk!

Vi svarar på språkfrågor via e-post, Twitterlänk till annan webbplats och telefon. I Frågelådan på vår webbplats kan du snabbt hitta svar på många språkfrågor. Dessutom finns appen Språkrådet som innehåller ett urval av de populäraste frågorna från Frågelådan. Du kan ladda ner appen gratis från App Storelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Google Play.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

« Tillbaka till julkalendern