• Huvudmeny

6 maj–6 juni 2019

Ramadan

Den muslimska högtiden ramadan firas 2019 från den 6 maj och avslutas med eid-festen i början av juni.

fullmåne på natthimmel

Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år.

Ramadan är i den muslimska kalendern den nionde månaden och en helig fastemånad. Ramadan sägs vara den månad då Gud uppenbarade sig för Muhammed och profeten fick sin kallelse.

Månkalender

Jämfört med den gregorianska kalendern som är en solkalender flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka med omkring elva dagar varje år eftersom den muslimska kalendern är en månkalender.

Fasta och fest

Fastan är en stor högtid och firas av både shia- och sunnimuslimer. För muslimer (undantaget barn, sjuka och gravida) innebär fastemånaden att man inte ska äta eller dricka från soluppgång till solnedgång varje dag. Ramadan är också en tid för festligheter då det efter mörkrets inbrott hålls många och viktiga måltider med familj och vänner.

Självutveckling och kontemplation

Den årliga fastan är en av islams fem grundpelare och avsikten är att lära sig tålamod och ödmjukhet och att öka sitt religiösa medvetande. För många handlar ramadan om en tid för eftertanke, ökad självinsikt och reflektion över de egna förhållningssätten.

Festligt avslut med eid al-fitr

Ramadan avslutas med högtiden eid al-fitr som firas i 3-4 dagar efter fastans avslut. Den kallas oftast för eid-festen och inkluderar bön om förlåtelse och uppmaning att ge allmosor.

Uppdaterad 30 januari 2019