• Huvudmeny

Aktuellt om folkminnen

 • Tar du studenten 2020? Berätta för oss!

  Närbild på en spiralbunden almanacka som det står "2020" på, som ligger på ett skrivbord. Ovanpå almanackan ligger en penna. 19 maj 2020 Med jämna mellanrum har Isof samlat in minnen och tankar från personer som står inför sin student. Nu är det dags igen!
 • Nu lanseras Dialektkartan!

  Fotografi föreställande en man och en kvinna vid en minibuss, utrustad med en inspelningsanordning. 22 april 2020 Från och med april 2020 får fler personer tillgång till röstmaterial från Isofs samlingar, i och med lanseringen av Dialektkartan.
 • "Vi vill samla in folkets röst om krisen"

  8 april 2020 Personliga berättelser om coronapandemin kan vara värdefulla för framtida forskning, menar Isofs forskningsarkivarie Tommy Kuusela. Här berättar han mer om Isofs dokumentation av den pågående krisen.
 • Isofs information och råd gällande covid-19

  30 mars 2020 Här hittar du all information, råd och kunskap från Isof som berör spridningen av det nya coronaviruset och covid-19.
 • Berätta för oss om hur du upplever coronapandemin

  Fotografi föreställande händer ovanför ett handfat, under rinnande vatten. 27 mars 2020 Vårvintern 2020 har till stora delar präglats av spridningen av det nya coronaviruset. Nu vill Isof fånga hur människor i Sverige upplever, och påverkas av, pandemin.
 • Klinkbyggnadstekniken nomineras till en av Unescos internationella listor

  Tre segelbåtar byggda med klinkteknik seglar i rad på diagonalen. I bakgrunden syns ett skär. 24 mars 2020 Sverige har för första gången nominerat en tradition till Unescos representativa lista över immateriella kulturarv. Det handlar om en gemensam nordisk nominering av klinkbåtstraditionen.
 • Gott nytt år på vårens första dag!

  Fotografi föreställande en silvrig, mönstrad ask med tillhörande sked. Locket är öppet, och ligger på sidan, och i asken ligger fullt av en röd krydda. 20 mars 2020 20 mars är dagen då det sägs att natt och dag blir lika långa. Det är också datumet för såväl det persiska som det kurdiska nyåret.
 • Tillfälliga förändringar med anledning av covid-19

  17 mars 2020 Med anledning av att Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smittspridning av det nya coronaviruset som mycket hög i Sverige påverkas delar av Isofs verksamhet tillfälligt.
 • Berätta för oss om spöken och hemsökta platser

  Bildblock med fotografier med mörk och kuslig stämning. Föreställer en öde skog, en mörk korridor, ett övergivet hus, en sprucken docka och en gestalt som syns i en bils strålkastarljus. 5 mars 2020 Har du varit med om, eller hört om, en övernaturlig händelse? Nu samlar Isof in berättelser om spökbesök och hemsökta platser och ting i en ny webbfrågelista.
 • Coronaviruset – covid-19, infodemi och ryktesspridning

  27 februari 2020 Vad kallas sjukdomen som orsakas av coronaviruset, vad är en infodemi och varför sprids det så mycket rykten i sjukdomens spår? Isofs experter tittar närmare på några frågor runt coronaviruset.
 • Berätta om skottdagen!

  svartvitt fotografi. gruppbild med ungdomar vid festligt tillfälle. flickorna har huckle och förkläden. 26 februari 2020 I år är det skottår och månaden februari har därför 29 dagar istället för 28. Vad tycker och tänker du om skottår och skottdagen? Är det något du påverkas av? Svara på vår webbfrågelista!
 • Öppna arkivföreläsningar i Uppsala

  exteriörbild arkivcentrum uppsala 2 februari 2020 Bär i dialekterna och hjul i arkiven är två av de öppna föreläsningar som Isof, Riksarkivet och Folkrörelsearkivet bjuder på 2020.
 • Unescomöte om levande traditioner

  Fem personer som sitter bakom ett bord i en stor konferenssal. På bordet står en skylt med texten "Sweden". 13 december 2019 Den 9–14 december deltar Isof i ett internationellt Unescomöte om tryggande av det immateriella kulturarvet. Mötet äger rum i Colombia och samlar nära 750 deltagare från hela världen.
 • Frågelista om samisk migration

  4 december 2019 Nu samlar Isof in berättelser om samisk migration. Frågelistan berör olika former av förflyttningar och det är människors egna berättelser och erfarenheter som står i fokus.
 • Välkommen till isof.se!

  19 november 2019 Nu byter vår webbplats namn till isof.se. Samtidigt ändrar vi myndighetens e-postadresser.
 • Gömt eller glömt på Arkivens dag

  8 november 2019 Den 9 november är det dags för Arkivens dag, en dag då landets arkivinstitutioner bjuder in till öppna hus. Välkommen till Isof i Uppsala!
 • Konferens om musik och minoriteter

  9 oktober 2019 Musik och minoriteter är temat för en internationell konferens som arrangeras i Uppsala 22–28 juni 2020. Konferensen vänder sig till forskare och studenter inom musik- och dansvetenskap, etnologi och angränsande ämnen.
 • Träffa oss på Släktforskardagarna!

  20 augusti 2019 Isof finns med bland utställarna under årets släktforskardagar i Borås den 24–25 augusti. Du hittar oss i monter 2306.
 • Fiskrika fester

  kräftor och surströmming 1 augusti 2019 Under sommarens högtider finns gott om fisk och skaldjur på matborden. Till midsommar var det sill, och nu i augusti väntar kräftor och surströmming.
 • Återbrukade recept i skördetider

  Bord med ugnsplåt med pannkaka toppad med äppelklyftor. En bit är utskuren och lagd på en vit talrik tillsammans med lingon. På bordet syns även en skärbräda med äpplen och en kniv. 22 juli 2019 Blåbärsgröt, krusbärskräm, lingonmos, smultronvatten och äppelsoppa. På Matkult.se hittar du massvis av recept att inspireras av när det är skördetid i skog och trädgård.
 • Fruntimrens blöta vecka

  kvinna med paraply fotad bakifrån 18 juli 2019 Fram med paraplyet – här kommer fruntimmersveckan. Om den verkligen är särskilt regnig låter vi vara osagt och dyker istället ned i veckans välkända förnamn.
 • Semestertider i Sverige

  11 juli 2019 Juli är här och nu börjar semestertiden för många i Sverige. Vi tittar närmare på semestern – en härlig företeelse men ett lite lurigt ord…
 • Nationella språkbanken bjuder in till höstworkshop om digital humaniora

  18 juni 2019 Den 17 oktober anordnar Nationella språkbanken en heldagsworkshop i Uppsala. Dagen kommer framför allt att handla om digitalt tillgängliggörande av material för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. Kort sagt om digital humaniora.
 • Midsommar – sill, små grodor och kärleksmagi

  18 juni 2019 Sill och små grodorna, midsommarstång och magiska ritualer. Midsommaren är full med både gamla och nya traditioner.
 • Ministern besökte Isof

  Porträtt på Amanda Lind, som talar och gestikulerar. 23 maj 2019 Onsdag 22 maj gjorde kultur- och demokratiminister Amanda Lind ett studiebesök hos Isof i Uppsala. Ministern fick en visning av arkiv och lokaler och bjöds på en rik palett av exempel ur verksamheten.


Uppdaterad 08 januari 2020